dilluns, 7 de març del 2016

Projecte intercentres - INS Serrallarga i ESC Roureda



 
Noms dels centres: INS Serrallarga (Blanes) i ESC La Roureda (Tordera)
Nivell educatiu: Educació Primària i  Secundària

Us expliquem un projecte de pintura intercentres molt interessant on participen dos centres educatius. L'Institut Serrallarga de Blanes amb alumnes de PFI (Programa de Formació i Inserció) i alumnes de Batxillerat Artístic Escènic han pintat un mural de grans dimensions a l'Escola La Roureda de Tordera.

L'activitat principal era crear, projectar, dibuixar, pintar i compartir activitats interactives entre alumnes i professors. Es tractava de crear un mural a les parets grises i uniformes del pati de l'escola La Roureda de Tordera. 

Segons la professora d'educació visual i plàstica (Institut Serrallarga de Blanes), Marta Trepat "el color té una incidència en les persones a nivell emocional molt positiva, creant a l’hora de l’esbarjo un efecte enriquidor en els infants".  

Els principals protagonistes han estat:
  • Alumnes de 1r de batxillerat artístic escènic
  • Alumnes del PFI 
Professors implicats en el projecte:
  • Marta Trepat professora d'educació visual i plàstica
  • Anna González professora de llengua anglesa
  • Laura Basart mestra d'educació primària
  • Marc Santa Maria professor del PFI
  • David Fontalb professor del PFI

Un projecte transversal:
Ha estat un projecte transversal degut a que es van posar en contacte dues directives de centres de diferents nivells educatius. En relació als alumnes,  el fet de que fossin de Batxillerat escènic i no Plàstics ha estat una dificultat afegida. A més, s'ha de tenir en compte que tampoc eren alumnes de la professora d'educació visual i plàstica.

Una experiència educativa per l'alumnat:
Els alumnes s'adapten a una matèria desconeguda, com per exemple la neteja, cura de pinzells,  les pintures, etc. D'altra banda, ho van viure com un joc, el fet de compartir entre ells gaudint de valent. Destacar la millora de les relacions socials entre els participants, degut a que feia poc havien començat primer de Batxillerat i venien de diferents centres. 

Els alumnes implicats en el projecte van ser oberts i amables amb els infants de primària. A més, van ser capaços de participar en les converses i jocs amb ells a l’ hora del pati. 

Afegir que els alumnes del PFI de l'institut també van participar. Van pintar la base blanca imprescindible pel mural de 18 metres del pati per 4’5 metres d’alçada.

El més rellevant del projecte:
El valor social que aporta l’art, el compartir-ho és molt gratificant. També el fet que ha representat un repte i un estímul, i definitivament l’efecte cohesionador social, fent partíceps als altres de la pròpia obra.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a les noves tecnologies i en tot moment la coordinació dels equips dels dos centres educatius ha estat la clau.  D'altra banda, el fet d'aconseguir les pintures i diferents materials, com per exemple la bastida amb rodes era primordial  mentre durés el procés. L’escola va demanar-ho a l’ajuntament de Tordera.

Segons la professora Marta Trepat: Tinc molt a dir en positiu de cara a les dues directives dels dos centres implicats doncs han fet possible un fet que és molt poc usual i que hauria de passar més sovint. Segons el llibre ”Motivación y Creatividad en clase”,  de Kaye Thorne (2008), és una de les coses més imprescindibles que hi ha per tal de fer possible la fluïdesa de la creativitat en els centres.

 A continuació us deixem amb un vídeo sobre el projecte "La Roureda":

https://www.youtube.com/watch?v=hvBZCDyWfOE

Aquest projecte de "La Roureda" va ser explicada al programa "Parlem d'Educació a la ràdio" emès a ràdio Blanes. Aquí teniu el programa on alguns dels alumnes i professors expliques aquesta experiència  de l'Institut Serrallarga i l'Escola Roureda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada