divendres, 26 de maig del 2017

Club de Lectura - INS Rocagrossa (Lloret de Mar)

L’activitat del Club de lectura  de l'INS Rocagrossa de Lloret de Mar va néixer com a resposta a la necessitat d’introduir els alumnes al gust per llegir. El nostre centre porta 5 anys amb el Projecte de l’Impuls a la lectura (ILEC) i realitzem activitats per treballar les microestratègies pactades durant el primer i tercer trimestre des de les matèries de llengua, però necessitàvem una vessant lúdica per acostar la lectura als joves.

Objectius: 

  • Promoure l’estimació i el respecte dels llibres, i el valor de la lectura.  
  • Fomentar la cultura literària a partir del coneixement d’obres literàries de referència.
  • Fomentar en l’alumnat la lectura com a activitat d’oci i de font de plaer
  • Contribuir en la maduració personal de l’alumnat a través de la lectura i el diàleg.

Sabem que des de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar es programen moltes activitats relacionades amb la lectura, així com també un Club de Lectura per adults però no funcionen les activitats pels joves així que vam decidir iniciar-lo dins el propi institut.

El club de lectura va tenir el seu inici el curs 2015-16 i es van poder realitzar,  paral·lelament, dos clubs , un per l’alumnat de 1r i 2n d’ESO i un altre per l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. Es van llegir tres llibres i la valoració va ser positiva tot i que l’assistència de l’alumnat de 2n cicle va anar minvant.

Aquest curs 2016-17, amb el suport de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar, s’han ampliat les trobades i s’han llegit quatre llibres de temàtica ben diferent.

El grup segueix amb els mateixos alumnes des d’inici de curs fins al final, no hi ha noves incorporacions per assistir a una trobada puntual, si no és justificada, perquè ens interessa mantenir la cohesió i la complicitat creades entre els membres del club.

Funcionament:
El nostre Club de lectura es posa en marxa  el mes d’octubre. Es realitza una difusió molt visual per tot el centre. A través d’un enigma intrigant, un joc de pistes… s’intenta despertar la curiositat i  l’interès de l’alumnat per l’activitat que s’iniciarà el mes de novembre.
Es realitza una primera trobada amb l’alumnat interessat en ser membre del  Club de lectura, s’entrega el primer llibre i s’informa de la data de la propera trobada del club.
Les trobades es realitzen els dimecres a la tarda fora de l’horari lectiu i tenen una durada aproximada d’una hora i mitja. L’assistència és voluntària però es demana als alumnes que s’apuntin per poder tenir controlat el nombre d’assistents.
L’elecció dels llibres del club es realitza durant l’estiu amb el suport del personal de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar. S’intenta que siguin lectures adequades a la seva edat, motivadores i de temàtica diversa. Aquest curs hem llegit:

  • Allà on els arbres canten de Laura Gallego
  • Maneres de viure per sempre de Sally Nicholls
  • En un lloc anomenat guerra de Jordi Sierra i Fabra
  • El clan de la lloba de Maite Carranza


A les trobades s’aprofita per discutir col·lectivament de l’argument del llibres, de les interpretacions, dels seus personatges, de vivències personals relacionades, de notícies d’actualitat… és a dir, de tot el que els mateixos alumnes van traient però sempre dirigits en tot moment pel professorat-dinamitzador que porta el club.
Hem intentat que vingués algun autor per parlar amb els alumnes però aquest curs ha estat impossible i s’intentarà que pugui ser el curs vinent.

Valoració:
Alguns pares s’han interessat pel club de lectura i han agraït el recurs per potenciar la lectura des del centre.
L’activitat ens ha servit per descobrir que en el nostre centre tenim alumnes que llegeixen molt i sovint, però que no tenen on compartir les vivències de les seves lectures.
Aquests dos cursos el club ha funcionat molt bé i cal seguir treballant amb els alumnes de 1r cicle per poder arribar a tenir continuïtat quan passin als cursos superiors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada